Heading

Všechny články

TOP 5 trendů ve výživě pro rok 2022

Xenia Paličková

Mluvit o trendech ve výživě pro rok 2022 nejde bez toho, aniž bychom se podívali na velmi specifický rok 2021. Společnosti i jednotlivcům nám totiž nastavil zrcadlo, které možná není příjemné, rozhodně však stojí za reakci. Některé změny odložil, některé urychlil, některé zcela zastavil, navíc nás neustále nutí bilancovat, co nám vzal a co dal. A ptát se, jaká bude budoucnost.

Trend první: imunita


Imunita, hrdá příslušnice mračna nejhledanějších slov posledních dvou let, si může být pozorností, které se jí dostávalo, jistá i nadále. Tipy, jak imunitu nabudit, posílit, udržet, budovat či podpořit, přichází ze všech vědních oborů, výživu nevyjímaje. Seznamy vitamínů, minerálů, tělu prospěšných látek a „funkčních superpotravin“, které se v zájmu imunity doporučují, se staly virálními. Recitují je už malé děti ve školce. Obsahují notoricky známé firmy jako je například vitamín A, C a D, zinek a selen či probiotika, ale i takové, které si většina lidí musí ještě vyhledávat ve slovníku, například glukany či adaptogeny. Adaptogeny jsou přírodní látky s impozantním výčtem předností, výhod a vlastností. Vyhledejte si je a přečtěte. Jestli jste letos ještě mohli žít bez nich, tak v příštím roce už určitě ne.


Trend druhý: boom redukčních diet 


Systém práce z domova v kombinaci s omezenou možností sportovat vedl napříč světadíly k masovému přibírání na váze u dětí i dospělých. Logickou reakcí na to bude v roce 2022 boom redukčních diet, dietních potravin, náhražek jídel a programů na hubnutí. Nicméně: ať už se to bude jmenovat jakkoliv, stále se povede boj mezi příjmem a výdajem energie. Přes to vlak nejede ani v roce 2022 a pokud vás toho téma zajímá víc, můžete si přečíst rozhovor s MUDr. Radomírem Maráčkem zde. 


Trend třetí: „local exotics“


Definice trvalé udržitelnosti je tady s námi od roku 1987, s ní je spojená doporučená preference lokálních potravin. V loňském roce získal tento sympatický trend ještě další dimenzi, tou je pomoc sousedu svému v krizi. V následujícím roce půjdeme ještě dál. Malý trh a cílová skupina, která slyší na lokální suroviny či potraviny, motivuje svojí poptávkou domácí výrobce k větší kreativitě a žádá si něco, čemu se říká „local exotics“.  Tento fenomén si můžeme popsat jako spojení toho, co je místní a původní, a toho, co poskytuje exotický požitek a kulinářské objevy. Skvělé je, že za novými produkty lokálního původu nestojí pouze zlaté české ručičky, ale i velmi chytré hlavy. Výsledkem jsou inovace a nápady světového formátu. 


Trend čtvrtý: požitek bez špatného svědomí


S trvalou udržitelností souvisí i další trend, který spojuje dvě protichůdné tendence. Tou první je benefit z nutričně plnohodnotného jídla z živočišných zdrojů. Tou druhou je čisté svědomí. Respekt k životu, ochrana životního prostředí, požitek z jídla bez nutnosti zabíjet či zvyšovat produkci oxidu uhličitého stojí za jídelním lístkem, který se skládá z mořských řas, rostlinných náhražek či uměle vypěstovaného masa v laboratoři. Protože jsou recenze na jeho chuť zatím rozpačité, doufáme, že rok 2022 přinese v tomto směru výrazné zlepšení.


Trend pátý: skutečné jídlo 


Po bodu tři a čtyři s nádechem exotiky vám bude pátý trend možná připadat velmi obyčejně. Posledním trendem pro rok 2022 je "Skutečné jídlo". Čili pravý protiklad toho, na čem tu roste většina z nás – na vysoce průmyslově upravovaných surovinách, bílé pšeničné mouce a cukrech. Skutečné jídlo vytvářejí základní a minimálně zpracované potraviny, ideálně lokální, sezónní a čerstvá. Jídla nejlépe připravovaná doma. Holt bychom se místo do supermarketů při příští karanténě měli hromadně rozběhnout na vlastní zahrádku.

MYONE Drink není jen zdroj energie, ale evidentně vstupuje i do procesu celkového metabolismu jako takového. Dokáže totiž vyladit tělo a aktivizovat v něm metabolické procesy, které pomáhají tělu s energií celkově. To způsobuje, že i když vyčerpáte tu jeho dávku energie, nenastoupí pocit únavy a to ani po několika hodinách výkonu. Vaše tělo prostě jede dál a dokážete buď dobu výkonu prodloužit, nebo mít dost energie na další povinnosti.” MUDr. Radomír Maráček
Všechny články

TOP 5 trendů ve výživě pro rok 2022

Xenia Paličková

Mluvit o trendech ve výživě pro rok 2022 nejde bez toho, aniž bychom se podívali na velmi specifický rok 2021. Společnosti i jednotlivcům nám totiž nastavil zrcadlo, které možná není příjemné, rozhodně však stojí za reakci. Některé změny odložil, některé urychlil, některé zcela zastavil, navíc nás neustále nutí bilancovat, co nám vzal a co dal. A ptát se, jaká bude budoucnost.

Trend první: imunita


Imunita, hrdá příslušnice mračna nejhledanějších slov posledních dvou let, si může být pozorností, které se jí dostávalo, jistá i nadále. Tipy, jak imunitu nabudit, posílit, udržet, budovat či podpořit, přichází ze všech vědních oborů, výživu nevyjímaje. Seznamy vitamínů, minerálů, tělu prospěšných látek a „funkčních superpotravin“, které se v zájmu imunity doporučují, se staly virálními. Recitují je už malé děti ve školce. Obsahují notoricky známé firmy jako je například vitamín A, C a D, zinek a selen či probiotika, ale i takové, které si většina lidí musí ještě vyhledávat ve slovníku, například glukany či adaptogeny. Adaptogeny jsou přírodní látky s impozantním výčtem předností, výhod a vlastností. Vyhledejte si je a přečtěte. Jestli jste letos ještě mohli žít bez nich, tak v příštím roce už určitě ne.


Trend druhý: boom redukčních diet 


Systém práce z domova v kombinaci s omezenou možností sportovat vedl napříč světadíly k masovému přibírání na váze u dětí i dospělých. Logickou reakcí na to bude v roce 2022 boom redukčních diet, dietních potravin, náhražek jídel a programů na hubnutí. Nicméně: ať už se to bude jmenovat jakkoliv, stále se povede boj mezi příjmem a výdajem energie. Přes to vlak nejede ani v roce 2022 a pokud vás toho téma zajímá víc, můžete si přečíst rozhovor s MUDr. Radomírem Maráčkem zde. 


Trend třetí: „local exotics“


Definice trvalé udržitelnosti je tady s námi od roku 1987, s ní je spojená doporučená preference lokálních potravin. V loňském roce získal tento sympatický trend ještě další dimenzi, tou je pomoc sousedu svému v krizi. V následujícím roce půjdeme ještě dál. Malý trh a cílová skupina, která slyší na lokální suroviny či potraviny, motivuje svojí poptávkou domácí výrobce k větší kreativitě a žádá si něco, čemu se říká „local exotics“.  Tento fenomén si můžeme popsat jako spojení toho, co je místní a původní, a toho, co poskytuje exotický požitek a kulinářské objevy. Skvělé je, že za novými produkty lokálního původu nestojí pouze zlaté české ručičky, ale i velmi chytré hlavy. Výsledkem jsou inovace a nápady světového formátu. 


Trend čtvrtý: požitek bez špatného svědomí


S trvalou udržitelností souvisí i další trend, který spojuje dvě protichůdné tendence. Tou první je benefit z nutričně plnohodnotného jídla z živočišných zdrojů. Tou druhou je čisté svědomí. Respekt k životu, ochrana životního prostředí, požitek z jídla bez nutnosti zabíjet či zvyšovat produkci oxidu uhličitého stojí za jídelním lístkem, který se skládá z mořských řas, rostlinných náhražek či uměle vypěstovaného masa v laboratoři. Protože jsou recenze na jeho chuť zatím rozpačité, doufáme, že rok 2022 přinese v tomto směru výrazné zlepšení.


Trend pátý: skutečné jídlo 


Po bodu tři a čtyři s nádechem exotiky vám bude pátý trend možná připadat velmi obyčejně. Posledním trendem pro rok 2022 je "Skutečné jídlo". Čili pravý protiklad toho, na čem tu roste většina z nás – na vysoce průmyslově upravovaných surovinách, bílé pšeničné mouce a cukrech. Skutečné jídlo vytvářejí základní a minimálně zpracované potraviny, ideálně lokální, sezónní a čerstvá. Jídla nejlépe připravovaná doma. Holt bychom se místo do supermarketů při příští karanténě měli hromadně rozběhnout na vlastní zahrádku.

MYONE Drink není jen zdroj energie, ale evidentně vstupuje i do procesu celkového metabolismu jako takového. Dokáže totiž vyladit tělo a aktivizovat v něm metabolické procesy, které pomáhají tělu s energií celkově. To způsobuje, že i když vyčerpáte tu jeho dávku energie, nenastoupí pocit únavy a to ani po několika hodinách výkonu. Vaše tělo prostě jede dál a dokážete buď dobu výkonu prodloužit, nebo mít dost energie na další povinnosti.” MUDr. Radomír Maráček

Mohlo by vás zajímat