Heading

Všechny články

Člověk a jeho cukr, jak dostat cukr pod kontrolu

Mgr.Xénia Paličková Křížová
15.11.2021

Ono by se mohlo zdát, že je to s tím cukrem nějaká velká věda, ale v zásadě je to velmi jednoduché. To nejdůležitější hned na úvod: člověk si bez cukru vystačí. Nebo jinak řečeno: jíst cukr není nezbytné.

  1. Cukr je sice zdrojem energie, který potřebují mozek a srdce pro svoji činnost, ale potřebnou glukózu dokážou získat i ze sacharidů, bílkovin či tuků.
  2. Chuť na sladké sice máme vrozenou a dost možná jsme na cukru závislí, ale rozhodně máme možnosti se této závislosti zbavit.
  3. Cukr sice je všude, kam se hladové oko podívá a potravinářský průmysl si jede svou jízdu postavenou na ziscích, ale to ještě neznamená, že vy musíte přistoupit. Nebo, že by se z ní nedalo vystoupit.

Omezit nebo zcela vyloučit (jednoduché) cukry ze své stravy by chtělo deset z deseti dotázaných lidí. Odvykací fázi mohou doprovázet individuální abstinenční příznaky, jako je točení hlavy, podrážděnost, výkyvy nálad či zvýšená únava. Chce to ze začátku trochu disciplíny, trpělivosti studování a pátrání po skrytých cukrech. Podle nás však je kontrola cukru mnohem jednodušší než počítání kalorií.

Sladká fakta

Cukr (sacharóza) je podmnožinou sacharidů. Na obalech potravin je uvedeno „sacharidy“ a hned za ním „z toho cukry“. Sacharidy se rozdělují na monosacharidy (jednoduché cukry - glukóza, fruktóza a galaktóza), disacharidy (sacharóza - třtinový nebo řepný cukr, laktóza - mléčný cukr a maltóza) a polysacharidy (složené cukry - škroby, glykogen, inulin, celulóza, pektiny). Všechny sacharidy - ať už disacharidy, nebo polysacharidy - se v těle štěpí na glukózu.

Doslazování škodí, víme to všichni

Ačkoli se na nás cukr valí ze všech stran a ačkoli je jeho nekontrolovaná konzumace společensky akceptovaná, je snaha ubránit se mu, podobná snaze zůstat v dešti suchý. Cukry a sladidla jsou všude kolem, průměrná denní spotřeba se u nás pohybuje kolem 29 kostek cukru na hlavu, což dělá 33 kilogramů cukru ročně. Nadměrný příjem cukru vede k nárůstu hmotnosti i inzulinové intoleranci, která je příčinou mnoha nemocí s nepříliš optimistickými vyhlídkami. Řešením bohužel nejsou náhražky cukru, byť mají lákavý marketing a možná i nějaké nadšené příznivce z řad lidí, kteří se prohlašují za odborníky na výživu. Svého času nechyběla v kabelce žádné z dam krabička s umělými sladidly, podivnými to odpustky sladké chuti a nulové nutriční hodnoty. Do síně cukrové (ne)slávy patří i následující hvězdy: javorový sirup (tvořený ze 70% cukrovým koncentrátem), sirup z agáve (složený především z fruktózy) nebo rýžový sirup.  Máte se  rádi? Odbočku do slepé ulice k těmto šidítkům si rovnou odpusťte a raději přidejte plyn, ať vás nenalákají atraktivní obaly a plané sliby.

Jak dostat cukr pod kontrolu?

Pokud jste ve svém životě dospěli do bodu, kdy jste připraveni a motivováni s cukrem seknout, můžete to udělat ze dne na den nebo pozvolným procesem. Nejdříve začněte při nákupu sledovat celkový obsah cukrů, obsah fruktózy i glykemický index. Snažte se u všech vyjmenovaných parametrů o co nejnižší hodnoty. Na každém baleném kupovaném výrobku by mělo být uvedeno, kolik cukru obsahuje na 100 gramů nebo mililitrů. Všechno, co končí na –óza, -sirup, -koncentrát, -cukr, sladový extrakt, maltodextrin, je formou cukru (sacharóza, glukóza, fruktóza nebo ovocný koncentrát). Hledejte označení „bez přidaného cukru“ nebo „bez sladidel“. Pokud cukr nedokážete vynulovat, snažte se nepřekročit příjem 50-60 gramů denně. Mimochodem, deset gramů cukru získáte například ze 70g jablka, 120g mrkve či 15 g rýže.

Sladký život bez cukru

V další fázi, třeba po uplynutí několika týdnů, můžete přejít k trvale udržitelnému principu podle následujících pravidel: pít obyčejnou vodu nebo neslazené čaje, nekonzumovat žádné kupované sladkosti a polotovary a vysoce průmyslové zpracované potraviny, při domácím vaření maximálně omezit množství sladidel v receptech a ani nenahrazovat cukr jinými sladidly. Po několika týdnech se vaše chuťové buňky začnou vracet k přirozenosti a garantujeme vám, že pokud se vám na patro dostane nedopatřením kousek velikonočního zajíce, budete ho plivat s odporem. Odměna za vaši vytrvalost a rozhodnost se dostaví nenápadně, postupně, ale zaručeně. Nižší hladina cukru v krvi. Omezení výskytu zánětlivých ložisek v těle. Lepší spalování tuků. Jemnější a hydratovanější kůže, více energie, méně únavy...

MYONE Drink je bez bílého rafinovaného cukru.

MYONE Drink obsahuje pouze přírodní ingredience, z nichž každá má svůj konkrétní účel. Dnes vás seznámíme s těmito složkami:

Glukóza – rychlý zdroj energie pro krátké, intenzivní výkony Isomaltulóza – postupný zdroj energie pro dlouhé a stabilní výkony

Steviol-glykosidy - nekalorické sladidlo stonásobně sladší než sacharóza



Všechny články

Člověk a jeho cukr, jak dostat cukr pod kontrolu

Mgr.Xénia Paličková Křížová
15.11.2021

Ono by se mohlo zdát, že je to s tím cukrem nějaká velká věda, ale v zásadě je to velmi jednoduché. To nejdůležitější hned na úvod: člověk si bez cukru vystačí. Nebo jinak řečeno: jíst cukr není nezbytné.

  1. Cukr je sice zdrojem energie, který potřebují mozek a srdce pro svoji činnost, ale potřebnou glukózu dokážou získat i ze sacharidů, bílkovin či tuků.
  2. Chuť na sladké sice máme vrozenou a dost možná jsme na cukru závislí, ale rozhodně máme možnosti se této závislosti zbavit.
  3. Cukr sice je všude, kam se hladové oko podívá a potravinářský průmysl si jede svou jízdu postavenou na ziscích, ale to ještě neznamená, že vy musíte přistoupit. Nebo, že by se z ní nedalo vystoupit.

Omezit nebo zcela vyloučit (jednoduché) cukry ze své stravy by chtělo deset z deseti dotázaných lidí. Odvykací fázi mohou doprovázet individuální abstinenční příznaky, jako je točení hlavy, podrážděnost, výkyvy nálad či zvýšená únava. Chce to ze začátku trochu disciplíny, trpělivosti studování a pátrání po skrytých cukrech. Podle nás však je kontrola cukru mnohem jednodušší než počítání kalorií.

Sladká fakta

Cukr (sacharóza) je podmnožinou sacharidů. Na obalech potravin je uvedeno „sacharidy“ a hned za ním „z toho cukry“. Sacharidy se rozdělují na monosacharidy (jednoduché cukry - glukóza, fruktóza a galaktóza), disacharidy (sacharóza - třtinový nebo řepný cukr, laktóza - mléčný cukr a maltóza) a polysacharidy (složené cukry - škroby, glykogen, inulin, celulóza, pektiny). Všechny sacharidy - ať už disacharidy, nebo polysacharidy - se v těle štěpí na glukózu.

Doslazování škodí, víme to všichni

Ačkoli se na nás cukr valí ze všech stran a ačkoli je jeho nekontrolovaná konzumace společensky akceptovaná, je snaha ubránit se mu, podobná snaze zůstat v dešti suchý. Cukry a sladidla jsou všude kolem, průměrná denní spotřeba se u nás pohybuje kolem 29 kostek cukru na hlavu, což dělá 33 kilogramů cukru ročně. Nadměrný příjem cukru vede k nárůstu hmotnosti i inzulinové intoleranci, která je příčinou mnoha nemocí s nepříliš optimistickými vyhlídkami. Řešením bohužel nejsou náhražky cukru, byť mají lákavý marketing a možná i nějaké nadšené příznivce z řad lidí, kteří se prohlašují za odborníky na výživu. Svého času nechyběla v kabelce žádné z dam krabička s umělými sladidly, podivnými to odpustky sladké chuti a nulové nutriční hodnoty. Do síně cukrové (ne)slávy patří i následující hvězdy: javorový sirup (tvořený ze 70% cukrovým koncentrátem), sirup z agáve (složený především z fruktózy) nebo rýžový sirup.  Máte se  rádi? Odbočku do slepé ulice k těmto šidítkům si rovnou odpusťte a raději přidejte plyn, ať vás nenalákají atraktivní obaly a plané sliby.

Jak dostat cukr pod kontrolu?

Pokud jste ve svém životě dospěli do bodu, kdy jste připraveni a motivováni s cukrem seknout, můžete to udělat ze dne na den nebo pozvolným procesem. Nejdříve začněte při nákupu sledovat celkový obsah cukrů, obsah fruktózy i glykemický index. Snažte se u všech vyjmenovaných parametrů o co nejnižší hodnoty. Na každém baleném kupovaném výrobku by mělo být uvedeno, kolik cukru obsahuje na 100 gramů nebo mililitrů. Všechno, co končí na –óza, -sirup, -koncentrát, -cukr, sladový extrakt, maltodextrin, je formou cukru (sacharóza, glukóza, fruktóza nebo ovocný koncentrát). Hledejte označení „bez přidaného cukru“ nebo „bez sladidel“. Pokud cukr nedokážete vynulovat, snažte se nepřekročit příjem 50-60 gramů denně. Mimochodem, deset gramů cukru získáte například ze 70g jablka, 120g mrkve či 15 g rýže.

Sladký život bez cukru

V další fázi, třeba po uplynutí několika týdnů, můžete přejít k trvale udržitelnému principu podle následujících pravidel: pít obyčejnou vodu nebo neslazené čaje, nekonzumovat žádné kupované sladkosti a polotovary a vysoce průmyslové zpracované potraviny, při domácím vaření maximálně omezit množství sladidel v receptech a ani nenahrazovat cukr jinými sladidly. Po několika týdnech se vaše chuťové buňky začnou vracet k přirozenosti a garantujeme vám, že pokud se vám na patro dostane nedopatřením kousek velikonočního zajíce, budete ho plivat s odporem. Odměna za vaši vytrvalost a rozhodnost se dostaví nenápadně, postupně, ale zaručeně. Nižší hladina cukru v krvi. Omezení výskytu zánětlivých ložisek v těle. Lepší spalování tuků. Jemnější a hydratovanější kůže, více energie, méně únavy...

MYONE Drink je bez bílého rafinovaného cukru.

MYONE Drink obsahuje pouze přírodní ingredience, z nichž každá má svůj konkrétní účel. Dnes vás seznámíme s těmito složkami:

Glukóza – rychlý zdroj energie pro krátké, intenzivní výkony Isomaltulóza – postupný zdroj energie pro dlouhé a stabilní výkony

Steviol-glykosidy - nekalorické sladidlo stonásobně sladší než sacharóza



Mohlo by vás zajímat